Allergiaközpont - 1015 Budapest, Ostrom u. 16. Fsz 1. I Trombózisközpont - Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. I MediAd Kft. I Telefon: +36 70 428 5509
Kedves Dóra!
A lányom nem bírja a tejet, ezért teljesen megvontuk tőle, de kicsit aggódok, hogy emiatt nem jut elég kálciumhoz. Tudna segíteni?
Kovácsné Marianna
Szakértői válasz
Varga Dóra - dietetikus
Kedves Kovácsné Marianna!
Tej érzékenységgel kapcsolatban fontos elkülöníteni, hogy a tej melyik alkotórésze okozza a problémát. Mindenképpen forduljanak orvoshoz a pontos diagnózis felállítása érdekében!
Ha tejfehérje allergiával állunk szemben, akkor teljes mértékben ki kell zárni a tejterméket az étrendből, sőt figyelni kell arra, hogy az elfogyasztott pékáru, sütemény, felvágott, margarin is biztosan tejmentes legyen, különben a tünetek újra megjelenhetnek. Ebben az esetben valóban figyelni kell a kálcium pótlásra, érdemes kálciummal dúsított növényi tejeket, margarint (vizes alapú), vagy müzlit választani.
Ezzel szemben, ha tejcukor érzékenység miatt jelentkeznek a panaszok, akkor sokkal kevesebb megszorításra van szükség. Lehet használni laktózmentes tejtermékeket, laktáz enzimet, sőt, lehet, hogy egyes normál tejtermékek nem is okoznak panaszt, például a kemény sajtoknak nagyon alacsony a laktóz tartalma. Ha laktózmentes terméket, sajtokat fogyaszt a lánya, akkor nem kel tartani az alacsony kálcium beviteltől.
Ha további kérdése lenne, akkor látogasson az EgészségÁrudába!
Üdvözlettel:
Varga Dóra
Kérdés
Sára2014-09-02
Kedves Dóra, 9 éves kisfiamról pár napja derült ki, hogy allergiás a tojásfehérjére. Ebben az esetben tojássárgáját fogyaszthatja? Hogy tudok például süteményeket tojás nélkül elkészíteni?
Üdvözlettel: Sára
Szakértői válasz
Varga Dóra - dietetikus
Kedves Sára,
Tojásallergia esetén sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája, továbbá más szárnyasok tojása sem fogyasztható az erős keresztreakció miatt. Kerülni kell a szárnyasok tollával történő érintkezést is, illetve nagyon erős allergia esetén kialakulhat keresztreakció a csirkehúsra is, de ez csak ritka esetben fordul elő.
Készen vásárolt termékeknél mindig olvassa el a címke összetevőket, a nyomokban tojás tartalmazó ételeket is allergiás tüneteket okozhatnak, ezeket kerülni kell! Mindig olvassuk el/kérdezzük meg miből készül az adott pékáru, sütemény, tészta, rántott ételek stb.
Tojás helyettesítése:
• Tojáshelyettesítő por (+ víz hozzáadása a megadott mennyiségben)
• Kevert süteményekben használható banán- vagy almapüré. 1 tojást kb. 80g banán vagy almapüré alkalmazásával lehet pótolni
• Lenmag vízbe áztatása (több óra) után az összeturmixolt keverék zselés állományú lesz. 1 tojást körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz keverékéből készült massza helyettesíthet.
Hogy kerüljük el a tojást fogyasztást?
• A durumlisztből készült tészták tojásmentesek.
• Panírozáshoz tojás helyett használjunk tejet vagy joghurtot.
• Linzertésztát tojás nélkül is készíthetünk, ugyanolyan finom lesz.
Ha ellátogat az EgészségÁrudába, akkor konkrét termékeket is tudok javasolni, esetleg átbeszélhetjük a hiba lehetőségeket.